Upptäck Sverige med kanot

Publicerat Av kalle

Sverige är ett avlångt land fyllt med sjöar, vattendrag och kustlinjer. Detta gör rodd och paddling en sport och fritidssysselsättning som alla kan utöva oberoende av var du bor. Kanot eller kajak är den perfekta båten för dig som vill uppleva naturen på nära håll och tyst glida genom vattnet. Med egen eller hyrd kanot och en lätt campingutrustning kan alla upptäcka Sverige utan att det kostar en förmögenhet. Stick i väg över en helg med goda vänner eller familjen för en härlig paddelsemester när vädret tillåter.

Stockholms skärgård

Upptäck den unika miljön i Stockholms vidsträckta skärgård med kanot. Här finns äkta vildmark där du kan paddla genom tusentals öar. Stockholms skärgård är uppdelad i en inre, en mellan och en ytterskärgård. Ytterskärgården är långsträckt och går från Möja till Svenska Högarna, den sista ön före det öppna havet.

Skärgården består även av några öar som är naturreservat som exempelvis Lidö. Du kan givetvis besöka dessa öar men särskilda regler måste följas så att naturen skyddas från förstörelse. När du paddlar tyst genom skärgården har du möjlighet att uppleva dess rika fågelliv med bland annat havsörn, häger och fiskgjuse. Med lite tur kanske du kan få se gråsäl som tidigare var nära utrotning. Många öar inbjuder till bad på en liten sandstrand där du kan äta och tälta innan du paddlar vidare.

Rätt utrustning

När du ger dig ut på en kanot- och campingsemester behöver du se till att du har med dig rätt utrustning och kläder. Det spelar ingen roll om det handlar om ett par nätter eller en vecka. Det svenska vädret kan växla snabbt och ett kallt regnväder kan dyka upp även under en varm sommardag. Hos ITAB Outdoor online kan du hitta bra och prisvärda fritidskläder av mycket god kvalitet. Med ett brett sortiment av fritidskläder för herr, dam och barn kommer du att kunna hitta allt du behöver. ITAB Outdoor importerar, tillverkar samt designar sina fritidskläder själva utan onödiga mellanhänder; riktigt bra kläder till ett lägre pris. Här finns fritidskläder för alla väder, säsonger och årstider som exempelvis ultralätt lättviktsjacka samt lättfodrade eller fodrade byxor. När du beställer fritidskläder hos ITAB Outdoor får du snabb leverans och 30 dagars öppet köp.

Västerhavet

Den svenska västkusten och Västerhavet delas upp i tre delar. Den södra delen kallas Öresund och norrut finns Kattegatt samt Skagerrak. Havet vid Bohuslän kallas Skagerrak och bjuder besökare på badvikar, klippor och fjordar som är fyllda med liv i det salta vattnet. Bohuslän har en unikt vacker och dramatisk skärgård där Västerhavet möter de kala och av naturen mjukt slipade granitklipporna. För paddlare finns ett stort utbud av öar att upptäcka. En del öar har skärgårdsbebyggelse medan andra bjuder sina besökare på avskildhet samt rastplatser där du kan sätta upp tält. Vattnet är klart och du kan se både växt- samt djurliv från din kanot.

Det finns många vatten och sjöar som du kan njuta av med en kanot. Eftersom en kanot är lätt att frakta med bil eller hyra på plats är detta kanske en av de bästa sätten att upptäcka Sverige på när du vill komma nära naturen.