Fiska med kajak eller kanot

Rodd är en anrik sport med rötter ända tillbaka i den fornegyptiska civilisationen. Idag utövar många rodd som sport men det finns fina möjligheter att använda dessa kunskaper även som en spännande hobby. Sportfiske är en av världens mest populära sporter och kan med fördel kombineras med fiske från kajak eller kanot.

Många har på senare tid upptäckt sportfiske med kajak. Det är en rolig, enkel och bekväm form av fiske där du kan kombinera bra träning med nöje. Det finns en stor variant av olika kajaker att välja mellan såsom paddelkajak eller trampkajak. En fiskekajak kan sjösättas nästan var som helst och det kan vara mer problematiskt att hitta parkeringsplats för bilen. Fördelen med fiskekajaker är att de är mer plattbottnade och bredare än vanliga kanoter och kajaker, vilket ger mer stabilitet. En del kajaker är så stabila att det är säkert att fiska stående i dem. Nackdelen är att de blir mer trögpaddlade och kräver en hel del energi från paddlaren.

Att fiska från kanot är speciellt. Du kan njuta av naturens stillhet och tystnad (utan att störa) medan du glider fram på vattnet i väntan på napp. För den som vill prova på fiske från kanot och som inte äger en egen kan kanoter hyras relativt billigt på många olika ställen. Bäst är att ge sig ut med kanoten tidigt på morgonen för att uppleva en fantastiskt vacker soluppgång samtidigt som det är bästa tiden för fisk att nappa.

Fiske från kanot eller kajak är en fin och spännande fritidssysselsättning för de som har rodd som sport men under vintertid är kanske padel den perfekta sporten. Padel är en blandning mellan tennis och squash och kommer att bidra till träning av kondition, koordination och reflexer. Hos Padelnest kan du hitta allt du behöver för att spela padelboll till bra pris och produkter av hög kvalitet. Här kan du hitta ett stort sortiment av riktigt bra padelbollar av kända märken. Produkterna hos Padelnest kommer att göra ditt padelspelande både roligare och bättre genom att exempelvis hålla dina bollar i bästa skick. Hos Padelnest får du dessutom snabb leverans, 30 dagars öppet köp samt fri frakt.

Vad är skillnaden mellan en kajak och en kanot? För de allra flesta ser de likadana ut men i kanoten använder man en paddel medan man i kajaken använder en dubbelbladig paddel. Kanoter har en öppen design från fören till aktern som ger mer stuvutrymmen. Detta gör det möjligt att transportera mer förnödenheter och packning. Kajaker har en innesluten design med en öppning i mitten för paddlaren att sitta i.

Inuitstammarna utvecklade kajaker som jaktbåtar i Kanada, Grönland och Alaska. De tillverkades av sälskinn som inuiterna sträckte över snidade valben eller trä. Pesse Canoe är den äldsta kanoten som hittats och har daterats till runt 8 000 f.Kr. Kanoten hittades i Holland och var en urholkad trädstam. Trädstamskanoter användes under förhistoriska tider även av indianstammar i Amazondjungeln samt infödingar från Australien. Den öppna och mer moderna kanoten utvecklades och användes i Nordamerika och kallas därför kanadensare.