Vad kostar det att utöva rodd?

Publicerat Av kalle

Rodd är en typ av hobby som kräver en del utrustning. Men oavsett om du hyr eller köper utrustning, eller tränar rodd på gymmet eller hemma nu i vinter, så behöver det inte vara alltför dyrt att hålla på med rodd.

Köpa egen båt eller hyra?

På många platser runtom i Sverige kan du hyra till exempel en kajak eller kanot under halv- eller heldag för några hundralappar. Detta är en bra lösning om du bara vill ut och paddla någon gång ibland. Vill du utöva rodd regelbundet kan du bli medlem i en roddklubb och betala för att använda klubbens material. Priserna varierar men ligger oftast mellan 1500-2500 SEK om året.

Är du riktigt inbiten roddare vill du kanske istället köpa egen båt. Då får du räkna med ett pris på 10 000-20 000 SEK för en båt, samt kostnader för åror, flytvästar och andra tillbehör.

Vilket alternativ du väljer är förstås upp till dig och dina förutsättningar. Att använda roddklubbens material är billigt och smidigt, och har du ingen bil att frakta en båt på, eller har ont om utrymme hemma, är detta det bästa alternativet.

Att skaffa egen båt kostar en hel del, men är en investering som kan vara värd sitt pris. Du kan sälja guld via Diamantbrev för att få in extra pengar till sparkontot. Genom att sälja smycken, klockor och gamla mynt kan du få flera tusen kronor. Att sälja guld via Diamantbrev är smidigt och säkert då dina smycken skickas försäkrat. Fördelen med att ha egen båt är att du inte är låst till en plats, utan kan ta med din båt för att paddla var du vill i Sverige eller utomlands.

Är du med i en roddklubb kan du delta i tävlingar, som SM i rodd, och även du som har egen båt kan ansöka om medlemskap i en klubb; då ofta till ett betydligt lägre pris om du inte hyr material av klubben.

Roddmaskiner

Med en roddmaskin kan du hålla igång även när vädret inte tillåter. För hemmabruk finns roddmaskiner i flera prisklasser, och de flesta gym har också minst en roddmaskin.

Utrustning som behövs