Rodd – bra motion med båten!

Publicerat Av kalle

Rodd utövas när man med två åror tar sig fram med en båt. Rodd långt tillbaka i tiden var det enda sättet att ta sig fram med en båt, samt med segel. Idag använder man ofta rodd i sportgrenar även inom OS. Då brukar båtarna bestå av fler roddare och det finns varianter där var och en har en åra, eller två.

Roddbåtar för privat bruk

Om man planerar att köpa en ny roddbåt, finns många olika typer av mindre roddbåtar att välja på! En roddbåt kan vara riktigt mysigt att ha om man vill ta sig ut och fiska på lugna vatten. Fördelen med att använda en roddbåt när man ska ut och fiska, är att man faktiskt även får motion på köpet! Att ro en roddbåt är tyst och lugnt och en fördel när fisken är nära, för då skräms den inte iväg av en högljudd motor. Årorna man ror med, sitter i så kallade ”årklykor” men kan även kallas ”årtull” och har en funktion för att hålla årorna på plats. Roddbåtar säljs i både trä eller aluminium. Båtarna i aluminium kräver mindre underhåll då man slipper slipa dem och ofta är de mycket lätta. Att äga en roddbåt ger härliga upplevelser av vatten och natur. Vill man unna sig andra avkopplande aktiviteter, som i hemmet efter en båttur, kan man unna sig ett spabad från Rörfokus.se som även har annat spännande till hemmet, eller personvård!

Rodd som träning eller i tävling

Att ägna sig åt rodd är en fantastiskt bra träningsform för hela kroppen! Rodd är en stor och etablerad sport inom vattensporter och är mycket populär. Rodd arrangeras årligen vid olympiska sommarspelen och båtarna brukar bestå av ett flertal skickliga roddare. Vill man veta hur rodd fungerar i tävlingar finns det mycket fakta som man kan hämta. Sporten utövas på sex eller åtta banor och över öppet vatten, med varierande sträckor. Vill man börja tävla inom rodd, måste man ha en bra fysik och inga fysiska skador. En roddare måste även ha en riktigt god balans då man måste kunna synkronisera de andra roddarna i båten. Inom roddsport finns det även båtar som har både en eller två åror. De med en åra kräver en taktkänsla då hela laget måste synka sina åror samtidigt på ena sidan av båten, sedan den andra. Detsamma gäller för båtar med två åror. Inom rodd i tävlingar kan mittpartiet av roddarna ro hela 40 årtag i minuten! Då förstår man hur tuff sporten är och hur mycket koordination den kräver inom laget. Man man även använda rodd på gymmet och det är en effektiv maskin som kan likna roddtekniken i en båt. En roddmaskin stärker kroppens alla muskler och är mycket bra konditionsträning! Vill man köpa hem en egen roddmaskin, ska man alltid tänka på att den ska väga mer än vad man gör själv. Anledningen till att den ska väga mer än den egna kroppen, är för att den ska stå stabilt och inte slitas ut i förväg.