Sporten rodd

Rodd är kanske inte en av de sporter vi först tänker på när någon säger att de idrottar. Men sporten har faktiskt rötter ända tillbaka i det fornegyptiska samhället. Man kan antingen tävla i rodd, eller ha det som fritidssyssla. Men hur börjar man och vad går det ut på?

Hur börjar man med rodd?

Att börja med rodd kan kännas väldigt nervöst. Om man inte har varit aktiv inom rodd innan, bör man börja med en nybörjarkurs för att få till tekniken. Ofta finns roddklubbar vid olika vattendrag, men de är inte fullt lika vanliga som till exempel ridklubbar eller golfklubbar. Ibland kanske det inte ens finns en roddklubb i närheten av där man bor.

På en nybörjarkurs behöver man ingen tidigare erfarenhet. Man behöver inte heller någon speciell utrustning eller liknande. Man kommer helt enkelt dit och så får man lära sig olika tekniker, och den så viktiga säkerheten. Ofta går det bra att ha på sig en t-shirt och ett par vanliga byxor men det skadar inte att ha med sig några varmare kläder om det blir dåligt väder. Det kan också hända att man hamnar i vattnet även om det inte sker så ofta. Ett par bra skor är också viktigt att ha på fötterna, och har man en flytväst är det bra att ta med den. I annat fall brukar flytväst finnas att låna.

Se bara till att bli medlem i klubben och betala in avgiften. Ofta får du efter nybörjarkursen även tillgång till båtar och annat material även vid sidan av träningarna.

Vad går sporten ut på?

Sporten går ut på att med en bra teknik föra en båt framåt med hjälp av åror. Åran trycks mot vattnet och härigenom skapas kraften som flyttar båten. De som har sporten som fritidssyssla satsar ofta på att lära sig tekniken allt mer och de tar det gärna lugnt ute i båtarna. Tävlar man går sporten ut på att man ska komma först över en mållinje. Ibland kör man bara åt ena hållet, ibland vänder man och så tävlar man också tillbaka.

Tävlingar

Man kan antingen tävla i en form där man sitter ensam i båten, där man är två eller där man är fyra roddare. Det finns också klasser för två, fyra eller åtta roddare och i de klasserna har båtarna inte någon bestämd styrman. Det finns också lättviktsklasser.

På tävlingarna finns det också skilda klasser för damer och herrar. De tävlande är även indelade i grupper efter ålder och erfarenhet. De som inte har tävlat speciellt länge tävlar i sina klasser, har man däremot tävlat och kanske också vunnit en hel del får man tävla med lika erfarna personer. Om man är nyfiken på resultat och mer information om tävlingarna finns det ofta i tidningar som Expressen samt online.