Träna rodd

Den bästa träningen är den som faktiskt blir av. När man väljer en träningsform kan det alltså vara klokt att titta på om träningen är en variant som man gillar och som man kommer att kunna fortsätta med. Rodd är ett roligt sätt att träna på och dessutom är risken att skada sig faktiskt relativt låg.

Varför är det bra att träna rodd?

När man tränar rodd tränar man hela kroppen. Man kan dessutom passa på att njuta av fin natur och härligt väder. Rodd bränner också flera kalorier vid varje träningstillfälle samtidigt som muskelmassan i kroppen ökar.

Hur går man tillväga för att träna?

Det allra första du bör göra är att hitta en plats att träna på. När du gjort det kan du börja förbereda dig. Ta på dig rätt kläder, sätt dig i båten och börja. Tänk på att börja i en lugn takt för att värma upp kroppen. Det minskar risken för träningsvärk och skador. När kroppen har fått upp värmen kan man sedan öka på farten. Tänk dock på att alltid ta av på takten när träningstillfället börjar närma sig sitt slut. På så sätt kan du varva ner och låta kroppen slappna av lite. Det ger mindre träningsvärk dagen efter. Ofta struntar man i den annars relativt behagliga nedvarvningen.

När du har tränat rodd ett tag kan det vara så att du inte får lika stor effekt av träningen. Då kan du behöva lägga till olika former av motstånd. Kanske har du innan mestadels rott med strömmen? Då kan det vara läge att börja ro motströms. När även det känns lätt kan man lägga till vikter på årorna eller så skaffar man en motståndare att träningstävla mot lite på skoj.

Viktigt att tänka på under träningen

När du tränar utomhus, på vatten är det klokt att alltid ha en kompis med. Även om personen inte själv ror, utan står på land och ser dig är det en stor trygghet om något skulle hända. Ha också en flytväst på dig. Även om du är simkunnig skyddar det inte om du svimmar av, eller om du får en chock på grund av att du hamnar i kallt vatten. Tänk också på att inte ro för långt ut, speciellt om du inte är van.